Nieuwe Feiten, Metro België, Haarlems Dagblad.

Vandaag in de Metro België: vier sterren voor Dieven van vuur. 'Een rijke roman, zowel wat verhaallijn als vertelstijl betreft.'

Tevens is de eerste Nederlandse recensie gearriveerd. Het Haarlems Dagblad geeft vier sterren en zegt: 'Zinnen die je stuk voor stuk zou willen onthouden.'

Deze week verzorg ik elke dag het Middagjournaal bij Nieuwe Feiten op de Vlaamse Radio 1. Enjoy.

Ook op diezelfde Radio 1 brengt de Bende van Einstein dinsdag naar aanleiding van Dieven van vuur een reportage over vrije radio in Vlaanderen. Met als gast Serge Haderman die ik ook in de research-fase van de roman heb geïnterviewd. Je kan het HIER terugluisteren.

Gazet van Antwerpen, MNM wedstrijd, Kunststof, Bar du Matin.

Gisteren stond er een groot verhaal in de Gazet van Antwerpen over een aantal plekken in Antwerpen die een rol spelen in het boek. Hop en hop.

Ook was ik vrijdag even te horen bij de Vlaamse MNM Radio. Die hadden een nineties dag. Olé going mainstream, baby. De presentator begon zijn aankondiging met iets in trant van 'Als ik zeg dat er ook boeken over de nineties zijn geschreven dan zeggen jullie natuurlijk: waaaah bleeegh een boék!' Maar verder was hij heel positief ingesteld, seriously. Ze geven ook boeken weg, dus doe mee.

's Avonds zat ik dan weer een uur lang bij Kunststof op de Nederlandse Radio 1, bij de sympathieke Jellie Brouwer. Meer iets voor de meerwaardezoeker zeg maar. Luister het gesprek HIER terug. 

Zondagochtend kon u mij horen in Bar du Matin op de Vlaamse Radio 1. Het interview werd opgenomen in Café Hopper een locatie die meermaals opduikt in Dieven van vuur. Beluister het interview HIER, het start na 1 uur en 45 minuten.

Boekpresentatie, Metro, Radio Klara, Radio 4, Cobra.

Vanavond wordt Dieven van vuur feestelijk ten doop gehouden in DE Studio in Antwerpen met o.m. interview door Ruth Joos en muziek van Tijs Delbeke (Sir Yes Sir). Iedereen is welkom, je hoeft je enkel even aan te melden via dieven@wpg.be. Alle praktische info HIER.

Gisteren was ik te gast bij Pompidou op Radio Klara. Herbeluisteren kan HIER. En afgelopen dinsdag zat ik bij de Nederlandse tegenhanger van Klara, Radio 4 in het programma Opium. Luister HIER.

De VRT cultuursite Cobra geeft Dieven van vuur 4 sterren en zegt: 'Veel lezers van Dieven van vuur zullen al lezend dromen van de film waar deze roman bijna om vraagt.' Goed idee.

Tot slot: vandaag staat er een wat mij betreft prima interview in de Vlaamse krant Metro waarin een evenwichtig beeld wordt geschets van de roman. Je kan het interview HIER downloaden.

Dieven van vuur - de all stars trailer.

Deel jouw herinnering aan de jaren negentig HIER en win Dieven van vuur.

Luxeprobleem.

Dit weekend kreeg ik tal van smsjes, tweets en Facebookberichten van mensen die Dieven van vuur gekocht hadden. Heel fijn was dat. Zondagochtend kreeg ik al meteen de eerste lezersreactie in de mailbox, uiteraard van een licht teleurgestelde lezer haha, die meldde dat het ‘niet was wat hij had verwacht’. Dat kon ik na alle lof in de vermaledijde media van de voorbije week wel hebben, maar ook deed het me weer eens beseffen dat het beeld dat van een roman wordt neergezet in interviews en recensies de leeservaring erg beïnvloedt. Daar doe je niks aan. Het decor waartegen de helft van Dieven van vuur zich afspeelt – de jaren negentig op Antwerpen Zuid, tijdens de hoogtijdagen van dEUS – raakt een snaar bij veel mensen in Vlaanderen en vormt aldus een mediagenieke invalshoek voor kranten en tijdschriften. Terwijl het hart van de roman wordt gevormd door een personage en een verhaallijn uit een ander tijdperk: een jonge weduwe, alleen in haar appartement, luisterend naar de radio, anno 1981. Maar ook literatuur moet tegenwoordig geframed worden. Het is een luxeprobleem, ik weet het (en ik ben natuurlijk blij met alle aandacht die het boek al heeft gekregen.)
Wanneer je een roman schrijft, is er geen flaptekst, er zijn geen interviews, geen recensies en je gaat er naïefweg vanuit dat dit ook is hoe de lezer zal lezen. Het blijft ook de béste manier om een roman tot je te nemen: zonder de korte inhoud te lezen, gewoon zin per zin, bladzijde per bladzijde, steeds dieper het verhaal in.
Misschien doe ik dat de volgende keer: blanco omslag, geen titel, geen korte inhoud, geen persexemplaren, geen interviews vooraf, niets. Zal de uitgever fijn vinden. Maar toch. Hoe leuk zou het zijn. Alsof ik jullie woonkamer binnen stap en zeg: ‘Hoi, ga zitten, sluit de ogen, en luister goed want ik ga je een verhaal vertellen. Ik kan je nu nog niet zeggen waarover het gaat, maar daar kom je vanzelf achter en het wordt mooi. Vertrouw me maar.’


De Standaard.

Vandaag staat Dieven van vuur op de voorpagina van De Standaard ingeklemd tussen Erwin Mortier, de regering Di Rupo en Barack Obama. Oké dan. In de boekenbijlage De Standaard der Letteren: een uitgebreide recensie plus een kort interview. Recensent Mark Cloostermans geeft Dieven van vuur vier sterren en schrijft: 'Een melancholische roman, waarin geprobeerd wordt om iets van het verleden te redden van tussen de tanden van de tijd.'

De Morgen.

Vandaag pakt de boekenbijlage van De Morgen uit met een prachtig vorm gegeven voorpagina rond Dieven van vuur. Blij mee. Binnenin twee pagina's interview, en vier sterren. Journalist Dirk Leyman schrijft onder meer: 'Met zijn derde roman grijpt Ivo Victoria hoger dan ooit... Het vernuftig geconstrueerd boek, rijk van taal en breed van schakering, verdraagt een lezing op veel niveaus.' Tevens staat het boek op 1 in de top 5 van De Morgen. Holadiee.

HUMO.

Vandaag staat een ruim vier pagina's lang interview over Dieven van vuur in het Vlaamse weekblad HUMO. Lees HIER alvast een fragment uit dat stuk. Kortom, de kop is eraf. Interviewer van dienst Bart Vanegeren noemt het boek 'de kroniek van een steekvlam' en 'een ode aan de onbegrensde vrijheid' en geeft de roman elders in het blad 3 van de 4 te behalen sterren. Prima.

Bijna, bijna.

En zo heeft deze website haar vertrouwde homepage weer terug gekregen. HIER ga ik nog een weekje door met het posten van dingen die tot Dieven van vuur hebben geleid.

Vanaf volgende maandag ga ik gewoon weer onregelmatig bloggen op deze plek. Het boek wordt vanaf volgende vrijdag aan de winkels geleverd maar voor die tijd zal u mijn smoelwerk al in De Media zien opduiken - de eerste interviews liggen al achter de rug. Gelukkig, zo hou ik mezelf bezig in die laatste vreselijke dagen voor verschijnen van het boek dat zonet door een sympathieke fietskoerier ten huize Victoria werd afgeleverd!