02/11/2004

Her en der en dan vooral op plekken en in publicaties die door de intelligentsia gebruikt worden om een mening te verkondigen, vraagt men zich vandaag en de rest van de week af: hoe ziet Nederland eruit, 1 jaar na de moord op Theo van Gogh?

Beste Nederlanders, neem het nu maar gewoon aan van een buitenstaander die in uw midden vertoeft: exact hetzelfde, maar dan met meer Dirk Bikkembergs-t-shirts. (Ooit behoorde Bikkembergs tot de Grote Antwerpse Vijf, tegenwoordig zijn zijn shirts wat het Lacoste-krokodilletje in de jaren 80 was: een makkelijk na te maken label om gebrek aan goede smaak mee te verhullen. Ja het kan verkeren, en ik ben niet de eerste die dat vaststelt, maar terzake.) Ik heb het afgelopen jaar mensen horen roepen dat het (migranten)probleem onderschat werd, ik heb mensen horen roepen dat de hele situatie schromelijk overschat en gedramatiseerd werd, ik heb mensen horen roepen dat er imams terug naar hun land moesten gestuurd worden, ik heb mensen horen roepen dat we imams moeten gaan opleiden, ik heb mensen horen roepen dat de islam gevaarlijk aan het oprukken is en dat als we niet opletten, we straks allemaal aan de ramadan mogen (als ik er zo goed van ga voetballen als Afellay - kom maar door met die ramadan!), ik heb mensen horen roepen dat de secularisatie binnen de Islamitische geloofsgemeenschap op dit moment in hoger tempo plaats vindt dan ooit het geval is geweest met het Katholicisme en dat het dus zo`n vaart niet zal lopen, enzovoort enzoverder.

Ik heb, kortom, vooral mensen horen roepen en dat is niet ongebruikelijk. De befaamde Nederlandse debatcultuur komt er in grote lijnen op neer dat je zo luid mogelijk moet roepen wat je vindt. Wanneer daarna je gesprekspartner aan het woord komt, probeer je hem/haar zo snel mogelijk te onderbreken onder het mom dat je al weet wat hij/zij gaat zeggen en herhaal je, indien mogelijk nog luider, wat je eerder al zei. Of compleet het tegenovergestelde, dat lijkt veelal niet van wezenlijk belang. Vervolgens wint degene die aan het eind nog stem heeft. Of een mes, dus.